Hem Bilbärgning
På vintern i det svenska klimatet med snö och halka ökar riskerna för olyckor och att din bil går sönder. Du kan då vara i behov av att bärga bil där en proffesionell bilbärgning hjälper dig ur snödrivorna och bärga bil till verkstad. Vi guidar dig till vad du ska tänka på vid bilbärgning.
Det finns både nationella och lokala bilbärgare som kan hjälpa dig med bilbärgning oavsett vart du befinner dig i Sverige.
Ett företag som hjälper dig med bilbärgning är Assistansbolaget. De har bilbärgare runtom i Sverige och de har en smidig support för när du behöver hjälp. Du kan antingen ringa supporten för hjälp, men framför allt är det smidigt att göra en anmälan digitalt för bilbärgning via deras hemsida. Du fyller i dina uppgifter för ärendet, därefter gör Assistansbolaget en beräkning av pris och ankomsttid och inget genomförs innan du godkänner förslaget. De är marknadsledande inom vägassistans och pålitliga i situationer då du verkligen behöver hjälpen av dem.
Assistansbolaget erbjuder dessutom betalning via Klarna, vilket gör att du inte behöver betala direkt utan kan i lugn och ro betala när det passar dig. Har du en vägassistansförsäkring via dem är självrisken 0 kr, och du behöver inte betala extra för servicen. Har du inte vägassistansförsäkringen kommer du få ett rimligt prisförslag från bolaget. Det är därmed lönsamt att ha en försäkring året runt för att slippa betala ovälkomna summor. Om du är nyfiken på vägassistansförsäkringar kan du läsa mer hos Konsumenternas. Deras konsumentsida ger en bra guide om denna typ av försäkring och vad som ingår i jämförelse med hel- och halvförsäkringar för din bil.
En bärgning kostar mellan 1000–1500 kr om du saknar extra assistansförsäkring. Det är självriskkostnaden som du behöver betala trots att du har en vanlig bilförsäkring. Du kan teckna en extra assistansförsäkring via bärgningsföretagen där du betalar som en vanlig försäkring månadsvis eller årsvis, och du slipper självkostnaden när problemen uppstår.
Givetvis hoppas du inte på att behöva använda dig av bilbärgare, men för majoriteten av bilägare kommer det hända någon gång i livet att du behöver använda dig av tjänsten. Det finns flera saker att tänka på både inför och under en bilbärgningsutryckning.
Många bärgningsutryckningar skulle kunna undvikas enligt många bärgningsföretag. De menar på att många av fallen beror på att bilägarnas bensin har tagit slut eller att de har fått punktering. Detta kan du försöka undvika genom att ha en reservdunk med bensin i bagaget och även reservdäck om det går. Majoriteten av nyare bilar har inte reservdäck tillgängligt i bilen, men undersök möjligheten att kunna ha det för att undvika ringa bärgningstjänst.
När du tar hjälp av bilbärgning behöver du veta vart du vill att bilen ska transporteras. Oftast kommer bilbärgare transportera bilen till närmsta bilverkstad. Beroende på var du befinner dig kan det vara brist på verkstäder i närheten. Det kan vara en god idé att höra av sig till verkstaden och förvarna att du kommer vilja bärga en bil till dem. Det kan dessutom vara flera dagars väntetid hos verkstäderna innan bilen är körklar igen.
Beroende på var i landet du behöver bärgningstjänsten kan det ta olika lång tid att få hjälp, speciellt under krisande vinterväglag om flera har stött på samma problem som du. Det kan bli att du får vänta en stund på en bilbärgare, trots att många bärgningsföretag garanterar snabb utryckning. Om bilen har havererat vid trafikerad väg bör du inte sitta kvar i bilen och vänta på utryckningen. Ett tips är att alltid ha liten reserv av något ätbart, en flaska vatten, en filt och annat som kan vara bra när du väntar i kylan under en längre stund.
Även om det är bra täckning i mobilnätverket i Sverige idag, kan det hända att du behöver bärgning i ett område som har dålig täckning. Lägg därmed in telefonnumret till bärgningstjänsten i mobilen redan nu så du inte behöver försöka leta upp det online när det krisar.
Det kan hända att när du väl behöver hjälp med bilbärgning står du illa till vid vägen eller hamnat i en olycka som kan vara farlig för andra trafikanter. Precis som tipset ovan med att ha bilbärgarens nummer inlagt i mobilen, bör du även ha numret till Trafikupplysningen inlagt. Trafikupplysningen går till Sveriges Radio som sänder ut trafikvarningar på radio för att varna trafikanter om olyckor, köer och dylikt. Du kan ställa in din radio i bilen att du får tillgång till Trafikupplysningen automatiskt. Du kan ringa in året runt och dygnet runt till Trafikupplysningen. Känn av om du kommer behöva varna för din bils placering på vägen medan du väntar på bärgningstjänsten.
Ett enkelt sätt att försöka undvika olyckor på vägarna är att ha rätt däck för årstiden. Det är lag på, och obligatoriskt, att ha vinterdäck i Sverige under vissa perioder och det är din skyldighet som förare att ha koll på när det är dags. Och var inte ute i sista minuten! Vänta inte med att byta däck när den första snön eller ishalkan har kommit utan byt innan dess så du slipper bege dig ut på vägarna med mindre säkra däck. Reglerna för byte av däck i Sverige är:
1 december – 31 mars
16 april – 30 september